NYHETSARKIV  
 
● STARTSIDA
● FAQ AIKIDO
● SÖK KLUBBAR
● OM AIKIDO
● OM FÖRBUNDET
● KALENDARIUM
● FUNKTIONÄRER
● DOKUMENT
● PROTOKOLL
● MEDIA
● UNGDOM
● JÄMSTÄLLDHET
● UTBILDNING
● AIKIDOBILDER
● BIDRAG
● LÄNKAR
● VERKTYG
● GRADERING
 
PERIOD
● AKTUELL
● 2016
● 2015
● 2014
● 2013
● 2012
● 2011
● 2009-2010

Ett urval av gamla nyheter

Nyheter blir efter tag inte längre nyheter. Men de kan vara intressanta ur ett historiskt perspektiv. Därför har vi gjort ett urval på de nyheter som fallit bort från vår STARTSIDA men som är viktiga att bevara för framtiden. Urvalet är snävt för att denna sida inte ska bli alltför omfattande. Med tiden kanske vi gallrar lite till.

Många länkar fungerar inte längre och är då istället markerade i kursiv stil. De få länkar som finns kvar leder enbart till dagsaktuella sidor. 

2017
2017-06-19  Stig Forsberg har gått bort

Stig Forsberg Stig Forsberg, som var svensk aikidos förste ordförande, har avlidit. Han skulle ha fyllt 95 år i juli. Stig hade ett stort intresse för japansk kultur och kampsport. Han tillhörde pionjärerna i Sverige inom flera japanska kampsporter och var engagerad i jiu jitsu och judo och Svenska Judoförbundets födelse. Tidigt var han ordförande i Stockholm Aikikai - en av de allra första klubbarna som tränade Aikido. Han var under många år konsulent i Svenska Budoförbundet till sin pension 1987. Därefter fortsatte Stig att vara engagerad och var under lång tid en trogen deltagare vid Svenska Aikidoförbundets stämmor.
    År 2011 emottog han Svenska Budo & Kampsportsförbundets hederspris och samma år tillsåg Svenska Aikidoförbundet att han i samband med 50-årsjubileet tilldelades förbundets högsta (6:e) förtjänsttecken. Som tecken på uppskattning för hans långa gärning för svensk aikido tilldelade Svenska Aikidoförbundet år 2012 honom 1:a dan Aikikai.
    Läs mer om Stigs liv och gärning genom Thomas von Gegerfelt, Stockholm Aikikai, och Lars Österlund, Svenska Judoförbundet, på Svenska Judoförbundets webbplats Denna länk öppnas i nytt fönster.

2017-03-26  För alla som fyllt tre och uppåt

Ett jättegrattis till Iyasaka Aikidoklubb som utsågs till Årets klubb på årets kampsportsgala.
     Iyasaka erbjuder träning för alla, från små barn till pensionärer och strokepatienter. Klubben har under lång tid målmedvetet och med eftertryck verkat i jämställdhetens tecken genom att med självklarhet föra fram och utveckla kvinnliga instruktörer och förebilder.
     Iyasaka Aikidoklubb har idag en hög andel tränande tjejer och kvinnor med flera högt graderade och nationellt erkända kvinnliga instruktörer. Som ett resultat av denna långsiktiga satsning förärades 2016 fyra av klubbens instruktörer graden 5 Dan varav två kvinnor.
     Från Iyasaka kommer även flera medlemmar i Svenska Aikidoförbundets nationella uppvisningstrupp.
     Juryns motiveringen till priset som Årets klubb lyder:
     "Föreningen är ett praktexempel på hur man kan arbeta utåtriktat och målmedvetet på bred front. Föreningen tar ett brett samhällsansvar, ger ungdomar chansen att utvecklas och har varit väldigt duktiga på jämställdhet. Klubben har ingen tävlingsverksamhet, men det dräller av högklassiga idrottare där ändå."
     På förbundets sida på YouTube finns en video på denna länk Denna länk öppnas i nytt fönster från prisutdelningen.

2017-01-08  Högre Aikikaigrader vid Kagamibiraki 2017

Atif AminAndreas FalkLeif SunjeMaria AhlströmBörje LindénSom alltid så här års offentliggör Stiftelsen Aikikai årets nya högre grader. Svenska Aikidoförbundet har därför glädjen att gratulera följande medlemmar:
    Börje Lindén har erhållit 7 dan,
    Maria Ahlström och Leif Sunje har erhållit 6 dan, samt
    Andreas Falk och Atif Amin har erhållit 5 dan.

 
Svenska
Aikidoförbundet
Ölandsgatan 42
116 63 Stockholm
Tel: 08-714 88 70
E-post:


Ansvarig utgivare:
Per-Åke Wilhelmsson
Svenska Budo & Kampsportsförbundet