NYHETSARKIV  
 
● STARTSIDA
● FAQ AIKIDO
● SÖK KLUBBAR
● OM AIKIDO
● OM FÖRBUNDET
● KALENDARIUM
● FUNKTIONÄRER
● DOKUMENT
● PROTOKOLL
● MEDIA
● UNGDOM
● JÄMSTÄLLDHET
● UTBILDNING
● AIKIDOBILDER
● BIDRAG
● LÄNKAR
● VERKTYG
● GRADERING
 
PERIOD
● AKTUELL
● 2017
● 2016
● 2015
● 2014
● 2013
● 2012
● 2011
● 2009-2010

Ett urval av gamla nyheter

Nyheter blir efter tag inte längre nyheter. Men de kan vara intressanta ur ett historiskt perspektiv. Därför har vi gjort ett urval på de nyheter som fallit bort från vår STARTSIDA men som är viktiga att bevara för framtiden. Urvalet är snävt för att denna sida inte ska bli alltför omfattande. Med tiden kanske vi gallrar lite till.

Många länkar fungerar inte längre och är då istället markerade i kursiv stil. De få länkar som finns kvar leder enbart till dagsaktuella sidor. 

2012
2012-12-07  Nu har vi skapat en verktygslåda

Svenska Aikidoförbundets verktygslådaFör att på ett ställe försöka samla praktisk information för klubbarnas arbete har vi nu skapat en verktygslåda som återfinns på sidan VERKTYG. Tanken är att här ska man finna det mesta som klubbarna behöver av praktiska tips samt länkar till andra sidor som innehåller fördjupande och aktuell information.
    Det fattas ännu mycket information men sidan kommer att fyllas på framöver - gärna efter tips och önskemål från klubbarna. Skriv då till .

2012-11-01  Svensk Ki-Aikido jubilerar 30 år

Yoshigasaki SenseiDet var 1982 som Kenjiro Yosigasaki Sensei besökte Sverige och introducerade Ki-Aikido eller Shin Shin Toitsu Aikido som är det långa namnet. Så år 2012 är det 30-årsjubileum för de svenska klubbar som tillhör Ki No Kenkyukai Association Internationale, som bildades 2002 och som är den organisation som Yoshigasaki Sensei numera är Doshu för. Att Yoshigasaki Sensei under dessa 30 år besökt Sverige årligen 3-4 gånger gör honom till en av aikidons mesta utländska besökare.
    Förutom jubileumsläger i Sollentuna 26–28 oktober firades jubileet med jubileumsmiddag i Enköping 28 oktober. Svenska Aikidoförbundet representerades av Leif Sunje som framförde förbundets lyckönskningar och hälsningar till såväl Ki-klubbarna som Yoshigasaki Sensei.
    Det blev i samband med detta invigning av den dojo som Jan Eriksson byggt utanför Enköping. Jan är högst graderad inom Ki-Aikido i Sverige och han hade till stor del med egna händer byggt denna dojo. Dojon invigdes av Yoshigasaki Sensei på stämningsfullt och traditionellt japanskt vis. Invigningen avslutades med uppvisning av barngruppen.

2012-09-13  International Aikido Federation Congress 2012

I år är det kongress inom International Aikido Federation (IAF). Den hålls vart fjärde år och kongressen äger rum i Olympic Memorial Youth Centre i Yoyogi, Tokyo, under tiden 17-24 september – inklusive aikidoseminarier och träning.
International Aikido Federation    Doshu Moriteru Ueshiba är IAF:s president. Men det finns också en IAF Directing Committee där Stefan Stenudd är vice ordförande och Jöran Fagerlund är ledamot. Webmaster är Kai Löfgren Shimasue. Det svenska inslaget i organisationens ledning är således betydande.
    Svenska Aikidoförbundet sänder tre delegater – Leif Sunje och Moa Lindell från förbundsstyrelsen samt Ulf Evenås från graderingskommittén. Kostnaderna för att sända delegater bekostas genom anslag från Riksidrottsförbundet, som har särskilda medel för internationell verksamhet.

2012-09-08  Stig Forsberg har fyllt 90 år

Stig ForsbergTidigare i somras fyllde Stig Forsberg 90 år (27 juli). Stig var svensk aikidos förste ordförande och var redan tidigare engagerad i jiu jitsu och judo och Svenska Judoförbundets födelse. Stig var under många år konsulent i Svenska Budoförbundet till sin pension 1987. Efter sin pension fortsatte Stig att vara engagerad och har bland annat varit en trogen deltagare vid Svenska Aikidoförbundets stämmor.
    År 2011 emottog han Svenska Budo & Kampsportsförbundet:s hederspris och samma år tillsåg Svenska Aikidoförbundet att han i samband med 50-årsjubileet tilldelades förbundets högsta (6:e) förtjänsttecken. Som tecken på uppskattning för hans långa gärning för aikido i Sverige har förbundet nu också tilldelat honom 1:a dan Aikikai.

2012-08-27  Läs om 4R-metoden på vår nya flik JÄMSTÄLLDHET

4R-metodenMed anledning av jämställdhetsåret 2012 har vi skapat en ny flik JÄMSTÄLLDHET på vår webbplats. Det är meningen att här ska hamna sådant som är till nytta för klubbarna i deras jämställdhetsarbete.
    Förbundsstyrelsen har studerat den s.k. 4R-metoden som vi menar är ett utmärkt instrument för klubbarna. Man vänder sig till SISU som har tagit fram ett arbetsmaterial som även finns som PDF-fil Denna länk öppnas i nytt fönster.

2012-08-17  Hans Gauffin, 6 dan aikikai, har stilla insomnat

Hans GauffinFrån Hikari Aikidoklubb har vi fått följande sorgliga meddelande:
    "Det är med djup sorg och saknad som vi vill meddela att vår älskade sensei, grundare och trogne vän Hans Gauffin lämnat oss. Han somnade stilla in i går kväll fredagen 17 augusti kl 21.05 i närvaro av släkt och vänner.
    Hasse var alltid positiv och tog emot alla med öppna armar. Med sin värme och trygga framtoning har han guidat oss och många av Sveriges aikidoutövare genom åren. Ingen som mött honom kunde undgå hans spjuveraktiga humor och lekfulla sätt som han alltid bjöd generöst på.
    Hasse har betytt allt för vår klubb Hikari Aikidoklubb som han byggt upp och varit verksam i ända till slutet. Hans totala lojalitet, strävsamhet och uthållighet har många gånger varit en förutsättning för klubben. För allt han har gjort för oss och svensk aikido är vi honom evigt tacksamma.
    Tidigare i år fyllde Hasse 75 år och vi tvingades skjuta på firandet p.g.a. hans hälsotillstånd. När det stod klart att han inte hade så långt kvar önskade Hasse att vi skulle hålla ett hyllningsläger i stället. Förhoppningen var naturligtvis att han skulle kunna närvara på ett eller annat sätt. Vi önskar nu att detta blir ett fint minnesläger där vi alla med anknytning till honom kan samlas och hedra honom.
    Lägret hålls lördagen den 1 september kl 12.00–16.00 i Vällingby Sim- och Idrottshall, Budosalen. Varmt välkomna!"

2012-06-17  Totalt 25 ungdomar har fått ungdomsbidraget

Förbundsstyrelsen har nu delat ut samtliga 25 ungdomsbidrag om vardera 1.000 kr. Många ansökningar har kommit in och det är roligt att se att det finns så mycket hängivna ungdomar ute i landet som tränar flitigt och intensivt och brinner för aikidon. Hela bidragslistan finns publicerad på sidan UNGDOMSBIDRAG.

2012-03-15  Svensk aikidos nestor har fyllt 70 år

Jan HermanssonDen sjätte februari 1961 hölls det första aikidopasset i Sverige och med på mattan var Jan Hermansson. 51 år senare tränar han fortfarande aikido och 15 mars 2012 fyllde han 70 år.
    När Hombu Dojo 2002 för första gången delade ut titeln shihan till icke japanska aikidoutövare var Jan Hermansson en av de sju som förärades titeln. 2007 fick han som första svensk 7:e dan.
    I och med att han var med från början har Jan Hermansson kommit att förkroppsliga svensk aikido även om han var borta från Sverige under många år. 1965 åkte han, 23 år gammal, till Japan för att under tre månader ägna sig åt budoträning. De tre månaderna blev till 14 år och under sin tid i Japan tränade han för alla de stora aikidolegenderna.
    Vi är många i aikidosverige som har en relation till Janne; allt från att ha tränat för honom i många år till att bara ha sett honom under något enstaka pass på ett sverigeläger. Men alla kan nog enas om en sak – Janne och hans aikido lämnar ingen oberörd.
    Trots att han besväras av en försliten och opererad höft ser man fortfarande Janne Hermansson på mattan, både som tränande och instruktör. Vilket vi hoppas ska förbli så i många år till.
    Svenska Aikidoförbundet framför sina varmaste gratulationer.

 2012-02-27  Massor av bilder och filmlänkar från jubileumslägret 2011

Svensk Aikido 50 årFrån jubileumslägret Svensk Aikido 50 år finns nu över 400 bilder upplagda och dessa finns på sidan LÄGERBILDER. Likaså finns länkar till många filmer som finns på YouTube – dessa finns på sidan LÄGERFILMER. Räkna med att mer kommer framöver (bland annat de officiella filmerna).

2012-02-23  Jämställdhet blir årets tema i förbundet

Jämställdhet 2012Under 2012 vill förbundet fokusera extra på jämställdhet och i syfte att hjälpa klubbarna i sitt jämställdhetsarbete ska förbundsstyrelsen genomföra ett antal aktiviteter. Detta är mer beskrivet i förbundets Verksamhetsplan 2012 Denna länk öppnas i nytt fönster som finns på sidan DOKUMENT. Förbundsstyrelsen kommer att tillsätta en projektgrupp för detta arbete.

2012-01-31  Olle Dehlén har fyllt 90 år

Olle DehlénSvenska Aikidoförbundet gratulerade när Olle Dehlén fyllde 90 år den siste januari. Så här framförde vår förbundsordförande sina hälsningar:
    Det är en stor glädje att uppvakta dig Olle som har funnits med så länge i svenskt aikidoliv och bidragit - inte bara med att dokumentera träning och händelser som exempelvis Doshus besök på 70-talet, utan också i det administrativa arbetet som bland annat svensk aikidos förste kassör. För mig personligen är du ett föredöme och en inspirationskälla för oss yngre då du med eftertryck visat att det går alldeles utmärkt att träna hela vägen upp i hög ålder. Det ger oss hopp och tillförsikt. Stort tack och allra hjärtligaste gratulationer på din 90-års dag!

2012-01-11  Högre Aikikaigrader vid Kagamibiraki 2012

Som alltid så här års så publicerar Aikikai Hombu Dojo listan över de nya höggraderade. Svenska Aikidoförbundet får därför gratulera följande svenska aikidokas:
    6:e Dan. Fredrik Olin, Kenneth Knutsson, Knut Högvall, Leif Kinnersjö, Tomas Olsson, samt Zeth Moberg.
    5:e Dan. Bertil Andersson, Birgitta Wiggh, Fredrik Snell, Günter Annby, Hampus Hultman, Leif Palaschinski, Magnus Hartman, Sven Lundqvist, Sven-Olof Dehlen, samt Stefan Derolf.

 
Svenska
Aikidoförbundet
Ölandsgatan 42
116 63 Stockholm
Tel: 08-714 88 70
E-post:


Ansvarig utgivare:
Per-Åke Wilhelmsson
Svenska Budo & Kampsportsförbundet