NYHETSARKIV  
 
● STARTSIDA
● FAQ AIKIDO
● SÖK KLUBBAR
● OM AIKIDO
● OM FÖRBUNDET
● KALENDARIUM
● FUNKTIONÄRER
● DOKUMENT
● PROTOKOLL
● MEDIA
● UNGDOM
● JÄMSTÄLLDHET
● UTBILDNING
● AIKIDOBILDER
● BIDRAG
● LÄNKAR
● VERKTYG
● GRADERING
 
PERIOD
● AKTUELL
● 2017
● 2016
● 2015
● 2014
● 2013
● 2012
● 2011
● 2009-2010

Ett urval av gamla nyheter

Nyheter blir efter tag inte längre nyheter. Men de kan vara intressanta ur ett historiskt perspektiv. Därför har vi gjort ett urval på de nyheter som fallit bort från vår STARTSIDA men som är viktiga att bevara för framtiden. Urvalet är snävt för att denna sida inte ska bli alltför omfattande. Med tiden kanske vi gallrar lite till.

Många länkar fungerar inte längre och är då istället markerade i kursiv stil. De få länkar som finns kvar leder enbart till dagsaktuella sidor. 

2016
2016-12-13  Hela uppvisningen från jubileumslägret finns på YouTube

Hela uppvisningen från jubileumslägret finns nu på förbundets Youtube-kanal Denna länk öppnas i nytt fönster som en kortfilm - gjord av Jappe Liljedahl. Svenska Aikidoförbundet fyllde 55 år och Waka Sensei - hitrest från Japan - var instruktör på lägret. Aikido i Sverige 1961-2016 ägde rum 4-6 november med flera hundra deltagare i Eriksdalshallen i Stockholm.
    Förutom filmer så finns bilderna som Magnus Hartman har tagit. Allt finns på sidan MEDIA - AIKIDO 55 ÅR 2016, där fortlöpande publicering kommer att ske.

Fotograf: Magnus Hartman

2016-10-12  International Aikido Federations kongress 2016

Under veckan 27 september till 2 oktober höll International Aikido Federation (IAF) sin 12:e kongress. Kongressen, som hålls vart fjärde år, gick i år av stapeln i Takasaki City, Japan. Från Sverige deltog tre delegater – Leif Sunje och Ulrika Öberg från förbundsstyrelsen samt Urban Aldenklint från graderingskommittén – och en observatör – Ulf Evenås från graderingskommittén. Bland höjdpunkterna på agendan fanns inval av nya medlemsorganisationer och val till styrelsen, IAFs Directing Committee (DC). Glädjande för svensk aikidos del valdes Svenska Aikidoförbundets ordförande Leif Sunje in i DC som Vice Chairman.
    – Det är naturligtvis väldigt roligt men också ett stort ansvar att få detta förtroende, säger Leif. Det är nu jobbet börjar på allvar! Jag vill passa på att framföra ett stort tack till alla de som jobbat hårt för att göra detta möjligt.
    Träningslägret, som alltid arrangeras parallellt med kongressen, fick äran att vara det första evenemanget som ägt rum i Takasaki Citys helt nybyggda arena. Bland instruktörerna återfanns Hombu Dojo-cho Mitsuteru Ueshiba, Sverigeaktuell med Svenska Aikidoförbundets 55-årsjubileum i november, samt IAFs president och Aikido Doshu Moriteru Ueshiba. Bland instruktörerna fanns även vår egen Ulf Evenås.
    – Det känns mycket hedersamt att vara en av de shihans som var inbjudna att hålla pass under kongresslägret, säger Ulf. Att få undervisa med upp mot 700 aikidokas på mattan är ganska fantastiskt och något som man inte får göra så ofta. Jag upplevde atmosfären på mattan som mycket öppen och deltagarna visade en positiv inställning till träningen.
    Kongressen hade även jämställdhet som tema. Tre kvinnliga instruktörer höll träningspass och på kvällstid arrangerades det två diskussionsforum som utforskade jämställdhet inom budo från olika perspektiv. Vid ett av dessa tillfällen var Ulrika Öberg en av moderatorerna för gruppdiskussionerna.
    Kongressveckan avslutades under söndagen med uppvisningar som inkluderade IAFs medlemsdelegationer (där Leif Sunje representerade Sverige), undervisande Shihans inklusive Ulf Evenås och Doshu Moriteru Ueshiba.
    Läs mer på IAFs webbplats www.aikido-international.org Denna länk öppnas i nytt fönster och Facebook-sida www.facebook.com/InternationalAikidoFederation/ Denna länk öppnas i nytt fönster, som även har videofilmer från uppvisningarna.

2016-10-01  Leif Sunje vald till vice ordförande i IAF

International Aikido Federation (IAF) har kongress i Japan 27 september – 2 oktober. Ny Directing Committee (DC) har utsetts och till Chairman har valts Kei Izawa och till Vice Chairman Leif Sunje.

2016-09-12  Aikidons Dag genomfördes 27 augusti 2016

Aikidons Dag anordnades i år lördag 27 augusti och ett antal klubbar hade olika former av aktiviteter. Det finns lite rapporter från klubbarna på eventet på Facebook på denna länk Denna länk öppnas i nytt fönster.
    Avsikten med Aikidons Dag är att vi försöker tillsammans uppmärksamma aikidon på bästa sätt i syfte att locka flera till vår aikidogemenskap.

2016-07-06  Idrottens dag i Almedalen en succé

Onsdag 6 juli deltog Svenska Aikidoförbundet (som enda förbund från SB&K) i Riksidrottsförbundets evenemang Idrottens dag under Almedalsveckan på Gotland. Förutom ett hundratal glada ”prova-påare” gästades mattan också av Bamse, världens starkaste björn.
    Idrottens dag började med dystert väder och låga förhoppningar om högt antal besökare, men redan vid öppnandet av prova-på-verksamheten fanns det ett par träningssugna ungdomar i aikidotältet. Och mot slutet av dagen hade cirka ett hundratal både stora och små klivit på mattan för att förtjäna sitt ”svarta bälte”.
    – Volten var roligast. Och så var det häftigt att ta ner han jag provade med på marken, säger Hektor, 6 år, som aldrig provat aikido förut och precis fått det svarta bandet knutet runt handleden.
    Till och med Bamse, världens starkaste björn, vågade sig på att prova några tekniker och lyckades riktigt bra.
    Under dagen bjöds Almedalens besökare också på fina framträdanden från delar av Nationella Uppvisningstruppen varje timme, vilket var mycket uppskattat av publiken. Uppvisningarna höjde stämningen på evenemangsområdet ytterligare och bidrog även till att fler blev sugna på att delta i prova-på-aktiviteten. Också alla de som hjälpt till att göra dagen möjlig förtjänar ett stort tack.
    Det finns också ett reportage på SB&K:s webbplats Denna länk öppnas i nytt fönster.

2016-05-10  Ännu ett uppskattat Sverigeläger

I helgen 5-8 maj 2016 möttes aikidoutövare från hela landet i Skellefteå, för att träna och utbyta erfarenheter under det traditionsenliga Sverigelägret. Evenemanget, som i år firade 30-årsjubileum, besöktes av cirka 115 glada och kunskapstörstande personer.
    Förutom varierande och rolig träning ledd av 28 duktiga instruktörer, bjöds deltagarna på ett stabilt framförande av medlemmar ur Nationella Uppvisningstruppen, samt trevligt umgänge under festkvällen på lördagen.
    Vi i Svenska Aikidoförbundet tackar nu värdklubben Shirakawa Aikidoklubb Skellefteå för ett väl genomfört läger, och Nationella Uppvisningstruppen samt alla tränande och instruktörer för ert deltagande.

2016-01-10  Högre aikikaigrader vid Kagamibiraki 2016

Lars StjernstedtSom alltid så här års offentliggör Stiftelsen Aikikai årets nya högre grader. Svenska Aikidoförbundet har därför glädjen att gratulera följande svenska aikidoutövare:
    Lars Stjernstedt har erhållit 6:e dan.
    Anna Spangfort, Håkan Karlsson, Jenny Lagerqvist, Marijan Sprem, Per Wallvide,  Thomas Hellsen samt Åsa Scherrer har alla erhållit 5:e dan.
    Därtill vill vi också gratulera sverigebekante Christian Tissier som erhållit 8:e dan.

 
Svenska
Aikidoförbundet
Ölandsgatan 42
116 63 Stockholm
Tel: 08-714 88 70
E-post:


Ansvarig utgivare:
Per-Åke Wilhelmsson
Svenska Budo & Kampsportsförbundet