NYHETSARKIV  
 
● STARTSIDA
● FAQ AIKIDO
● SÖK KLUBBAR
● OM AIKIDO
● OM FÖRBUNDET
● KALENDARIUM
● FUNKTIONÄRER
● DOKUMENT
● PROTOKOLL
● MEDIA
● UNGDOM
● JÄMSTÄLLDHET
● UTBILDNING
● AIKIDOBILDER
● BIDRAG
● LÄNKAR
● VERKTYG
● GRADERING
 
PERIOD
● AKTUELL
● 2017
● 2016
● 2015
● 2014
● 2013
● 2012
● 2011
● 2009-2010

Ett urval av gamla nyheter

Nyheter blir efter tag inte längre nyheter. Men de kan vara intressanta ur ett historiskt perspektiv. Därför har vi gjort ett urval på de nyheter som fallit bort från vår STARTSIDA men som är viktiga att bevara för framtiden. Urvalet är snävt för att denna sida inte ska bli alltför omfattande. Med tiden kanske vi gallrar lite till.

Många länkar fungerar inte längre och är då istället markerade i kursiv stil. De få länkar som finns kvar leder enbart till dagsaktuella sidor. 

2017
2017-12-01  Nationellt ungdomsläger hölls i Växjö

Nationella ungdomslägret hölls i Växjö 3-5 november 2017. Det var Sedokan Aikido Dojo Växjö som fått uppdraget och arrangerade lägret på ett berömligt sätt för barn och ungdomar födda 10-18 år samt instruktörer. Sammanlagt deltog 55 betalande gäster från Sedokan Aikido Dojo Växjö, Aikidoklubben Strängnäs, Aikido Dojo Gamlestaden, Järfälla Aikidoklubb, KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb, Västerås Ki-Aikido Klubb, Brandbergens Aikidoklubb samt Riai Aikido Dojo. Träningen leddes av instruktörer från de deltagande klubbarna, inte minst flera unga instruktörer.
    Speciellt för detta läger var de sammanlänkade och inbjudande lokalerna där träning genomfördes, måltider intogs, filmkvällar, genomfördes, men där även många spontana möten uppstod mellan deltagarna över brädspel och i lek.
    Läs mer om detta och om lägren 2013, 2014 och 2015 på sidan UNGDOM. Numera arrangeras det nationella ungdomslägret vartannat år så nästa ungdomsläger hålls följaktligen 2019.

2017-09-15  Full fart på We Are Sthlm 2017

We Are Sthlm genomfördes i Kungsträdgården 15–19 augusti. På årets festival var vi placerade vid den östra ingången till festivalområdet, nära stora scenen och med Försvaret, Polisen, Räddningstjänsten och skateboardrampen som närmsta grannar. Mängden av människor som passerade just ingången var en fördel när det gällde att synas, vi drog fördel av det intresse ”blåljusaktiviteter” som uniformerna ger, och även av en aktionaktivitet som skateboard. Några av våra minsta aikidokas tyckte att det var rätt spännande också och passade på att prova försvarets uniformer och provsitta brandbilen, iförda gi förstås. En och annan med uniform kom och tog en svängom hos oss också.
    Medlemmar från Iyasaka, Stockholm Aikikai, Nacka Mikoto, Gubbängen, Lilla Nakaima, Vanadis, Järfälla, Strängnäs, Ukehashi och Nuboko turades om att ta hand om arrangemanget. 420 svarta armband med aikidoförbundets webbadress delades ut till alla dom som provade på. Både barn, ungdomar och vuxna vågade ta klivet in på mattan.
    Primärt deltog vi i We Are Sthlm 2017 för att marknadsföra aikido i Sverige men dessutom ger evenemanget många positiva bieffekter. Aikidokas från olika klubbar i Stockholmsområdet har mötts och lärt känna varandra. Vi har fått inspiration till hur vi på vår respektive hemmaplan kan genomföra liknande aktiviteter, vi har sett konkreta exempel på hur vi genomför ”prova-på”. Jag vet att alla vi som deltog har ett bättre självförtroende efter det här.
    Stort tack till Henrik Jacobsson från Iyasaka som höll ihop hela arrangemanget.

2017-09-12  Stor tack för en välfungerande Idrottens dag!

Idrottens dag i Hagaparken arrangerades för femte gången 10 september 2017. Vädret var fint och runt 17.000 besökare passerade under dagen.
    Aikidon representerades under ledning av Bratislav Stankovic tillsammans med medlemmar från Iyasaka, Jakobsberg, Vanadis och Lilla Nakaima. Dessa hjältar fick slita hårt under den massiva anstormningen av barn som ville prova på. Alla ”svarta bälten” och flyers tog slut. Tack för strålande arbete!
    Vårt gäng delade tält med Mix Do Budo, vilket fungerade mycket bra. Det gick fint att samarbeta och samsas på mattan, och våra medverkande upplevde att det blev en bra mix och inspiration att vara i samma tält. Nästa år hoppas våra medverkande dock på att vi blir fler som hjälper till att presentera Aikido.
    – Det borde vara fler av oss aikidokas att dela bördan med så vi kan fika eller gå på toa eller själva besöka och prova på en annan sport, tycker Bratislav Stankovic.
     På bilden syns: Simon Thulin, Henrik Jakobsson, Magnus Olsen, Bratislav Stankovic, Therese Björhult, och Isabelle Björhult. Foto: Olav Holten.

2017-07-26 Idrottens dag i Almedalen lyckat evenemang för svensk aikido

Vid Idrottens dag 5 juli var Svenska Aikidoförbundet representerat för tredje året i rad. Det var strålande väder i Visby och det var skönt att ha vårt tält på plats. Evenemanget pågick 09.00–16.00 med många besök av barn som provade på och en del vuxna hittade också in på mattan. Efter att ha utfört rullande fall framåt och bakåt samt provat några tekniker var det många stolta ungdomar som lämnade mattan med ett svart armband knutet runt handleden som bevis för sina nya färdigheter.
    Ett stort tack till Visby Aikido under ledning av Lars Stjernsted samt uppvisningstruppen under ledning av Stefan Jansson som också gjorde en uppvisning i timmen under hela dagen och visade Svenska Aikidoförbundet från sin bästa sida.
    Det finns en mer detaljerad och illustrerad rapport att läsa på denna länk Denna länk öppnas i nytt fönster.

2017-06-19  Stig Forsberg har gått bort

Stig Forsberg Stig Forsberg, som var svensk aikidos förste ordförande, har avlidit. Han skulle ha fyllt 95 år i juli. Stig hade ett stort intresse för japansk kultur och kampsport. Han tillhörde pionjärerna i Sverige inom flera japanska kampsporter och var engagerad i jiu jitsu och judo och Svenska Judoförbundets födelse. Tidigt var han ordförande i Stockholm Aikikai - en av de allra första klubbarna som tränade Aikido. Han var under många år konsulent i Svenska Budoförbundet till sin pension 1987. Därefter fortsatte Stig att vara engagerad och var under lång tid en trogen deltagare vid Svenska Aikidoförbundets stämmor.
    År 2011 emottog han Svenska Budo & Kampsportsförbundets hederspris och samma år tillsåg Svenska Aikidoförbundet att han i samband med 50-årsjubileet tilldelades förbundets högsta (6:e) förtjänsttecken. Som tecken på uppskattning för hans långa gärning för svensk aikido tilldelade Svenska Aikidoförbundet år 2012 honom 1:a dan Aikikai.
    Läs mer om Stigs liv och gärning genom Thomas von Gegerfelt, Stockholm Aikikai, och Lars Österlund, Svenska Judoförbundet, på Svenska Judoförbundets webbplats Denna länk öppnas i nytt fönster.

2017-03-26  För alla som fyllt tre och uppåt

Ett jättegrattis till Iyasaka Aikidoklubb som utsågs till Årets klubb på årets kampsportsgala.
     Iyasaka erbjuder träning för alla, från små barn till pensionärer och strokepatienter. Klubben har under lång tid målmedvetet och med eftertryck verkat i jämställdhetens tecken genom att med självklarhet föra fram och utveckla kvinnliga instruktörer och förebilder.
     Iyasaka Aikidoklubb har idag en hög andel tränande tjejer och kvinnor med flera högt graderade och nationellt erkända kvinnliga instruktörer. Som ett resultat av denna långsiktiga satsning förärades 2016 fyra av klubbens instruktörer graden 5 Dan varav två kvinnor.
     Från Iyasaka kommer även flera medlemmar i Svenska Aikidoförbundets nationella uppvisningstrupp.
     Juryns motiveringen till priset som Årets klubb lyder:
     "Föreningen är ett praktexempel på hur man kan arbeta utåtriktat och målmedvetet på bred front. Föreningen tar ett brett samhällsansvar, ger ungdomar chansen att utvecklas och har varit väldigt duktiga på jämställdhet. Klubben har ingen tävlingsverksamhet, men det dräller av högklassiga idrottare där ändå."
     På förbundets sida på YouTube finns en video på denna länk Denna länk öppnas i nytt fönster från prisutdelningen.

2017-01-08  Högre Aikikaigrader vid Kagamibiraki 2017

Atif AminAndreas FalkLeif SunjeMaria AhlströmBörje LindénSom alltid så här års offentliggör Stiftelsen Aikikai årets nya högre grader. Svenska Aikidoförbundet har därför glädjen att gratulera följande medlemmar:
    Börje Lindén har erhållit 7 dan,
    Maria Ahlström och Leif Sunje har erhållit 6 dan, samt
    Andreas Falk och Atif Amin har erhållit 5 dan.

 
Svenska
Aikidoförbundet
Ölandsgatan 42
116 63 Stockholm
Tel: 08-714 88 70
E-post:


Ansvarig utgivare:
Per-Åke Wilhelmsson
Svenska Budo & Kampsportsförbundet